Určitě se mnoho z vás, kteří jezdíte v létě do Chorvatska setkalo v místní restauraci s nabídkou chobotnice, jehněčího masa nebo směsí různých druhů mas pod pekou. Většinou v části jídelního lístku "speciality".
Pokud si chcete během roku připravit svůj oblíbený oběd nebo večeři z Chorvatska u vás doma, máte jedinečnou šanci.
Chorvatská peka je vlastně kovový poklop (víko), kterým se přiklopí spodní mísa (smaltovaná, nerezová, apod.) naplněná většinou směsí jehněčího nebo telecího masa (nebo chobotnicí, kalamáry, krevetami, apod.), zeleniny a brambor a nahoře se osadí kovovou obručí. Právě horní obruč, která má menší průměr, než je průměr peky, umožní zachycení žhavých uhlíků na povrchu a tím zahřívání vzduchu pod pekou. Horkým vzduchem pod pekou pak dochází k tepelné úpravě připravovaného pokrmu. Jedná se vlastně o podobný princip, jakým fungují např. legendární litinové hrnce Camp Dutch Oven.
Příprava jídla "pod pekou" je vlastně pečení, ale s chutnějším výsledkem, než pokud dané jídlo připravíte doma klasicky v hrnci a v troubě. A hlavně, jedná se o vaření venku, takže je s tím spojen i pěkný zážitek. Ideální pro práci s pekou je např. venkovní krb, ohniště s rovnou plochou, apod. Prostě takový prostor, kde můžete spodní mísu položit na rovný povrch a zároveň okolo pracovat se žhavými uhlíky.
Peka je vyrobena z litiny, vnitřek pekáče je smaltovaný.
Váha: 22 kg.
Země původu: Chorvatsko
SKLADEM